De Gouden Bocht

2007_1112006
De Gouden Bocht is het deel van de Herengracht tussen de Vijzelstraat en de Leidsestraat. UHGT (Urban Home and Garden Tours) verzorgt in dit deel van Amsterdam rondleidingen, waardoor je de kans krijgt om te neuzen in oude grachtenpanden en tuinen. Voor museumjaarkaarthouders is er een speciale grachtenpandendag georganiseerd, waaraan ik vandaag deelneem. Na eerst een bezoek te hebben gebracht aan het Rijksmuseum, waar ik nooit eerder ben geweest (schande, schande), begeef ik mij naar Herengracht 518, waar ik met koffie word ontvangen. Hier staat het Geelvinck Hinlopen Huis. Het is gebouwd in 1687. De vier stijlkamers, waaronder een bibliotheek en een chinoiseriekamer, vertegenwoordigen ieder een stijlperiode uit de geschiedenis van het huis in de 18e en 19e eeuw. Opvallend detail is dat de muurschilderingen in de eetkamer, drentse landschappen voorstellen. Zo zie je maar weer, iedereen, rijk of arm, heeft behoefte aan een eigen stukje Drenthe! De tuin is wat minder spectaculair, maar je hebt van hieruit wel een mooi uitzicht op de achterzijde van de grachtenpanden. Tegenover het huis, aan de Keizersgracht ligt het koetshuis, dat bij het Geelvinck Hinlopen Huis hoort. Door dit koetshuis
2007_1112019
lopen we naar de Keizersgracht 672 om Museum van Loon te bezoeken. Museum van Loon is een dubbel patriciërshuis met drie etages. De bekendste leerling van Rembrandt, Ferdinand Bol, heeft eens een van de huizen gehuurd. Ook hier weer pracht en praal. Het huis heeft een mooie tuin, naar oud voorbeeld aangelegd. En ook hier weer een bijzonder koetshuis.
Het volgende gebouw dat we aandoen is het Bazelgebouw. Het is een enorm bouwwerk, voormalig hoofdkwartier van de Nederlandse Handelmaatschappij.  Het gebouw is door architect De Bazel ontworpen.
Odeon_1
De Bazel’s theosofische levensbeschouwing hield in, dat God alom en in alles tegenwoordig is. Deze ideeën trachtte hij ook uit te dragen in zijn ontwerpen. Hij poogde bouwwerken te scheppen, in harmonie met hun omgeving, waarvan rust uitging. Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur van het gebouw, maar ook met het interieur. Hij bemoeide zich met de lampen, met het meubilair, zelfs met de inktpotjes van de kantoorklerken. Het Bazelgebouw is een bijzonder gebouw, waarin tegenwoordig het Stadsarchief is gevestigd. In de kelder, eigenlijk een enorme kluis, zijn allerlei leuke documenten te vinden uit de geschiedenis van Amsterdam.
Na het Bazelgebouw bekijken we nog wat oude koetshuizen en we eindigen de wandeling bij Odeon aan het Singel. Odeon is de voorloper van het Concertgebouw. Tegenwoordig doet het dienst als restaurant / nachtclub etc. Het heeft een roemruchte geschiedenis, maar nu lijkt de glorie wat vergaan. Toch is het bijzonder dat de concertzaal, geopend door Willem I in 1838, in tact is gebleven en nog steeds wordt gebruikt.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: