Avontuurlijk Marrum

2007_1007018_1

Doorkijk_1
Door de spectaculaire reddingsactie van een kleine honderd paarden tijdens de vroege novemberstorm van vorig jaar, kwam het Friese Marrum op de kaart te staan. Om dit bijzondere gebied met eigen ogen te aanschouwen, had ik mij aangemeld bij Hanneke Hoekstra voor een wandelpoolwandeling. Het is een rustige herfstdag met, naarmate de dag vordert, meer en meer zonnige perioden. Niets herinnert aan herfststormen. Je kunt je sowieso moeilijk voorstellen dat het water in deze kwelders kan komen; de waddenzee lijkt mijlenver verwijderd.
Toch wordt ook voor ons de tocht bij Marrum een spannend verhaal. We lopen, in stilte, dwars door kudden gevaarlijk ogende koeien en stieren. Bovenop de dijk kunnen we ineens niet verder, omdat we bij een geul aankomen waar we niet overheen kunnen. Na een hoop geglibber steken we een slenk over op een plek waar deze wat smaller is. Het rook hetzelfde als bij wadlopen en het voelde ook onder de voeten hetzelfde. En wat te denken van alle hekken die we over zijn geklommen? Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten hekken zijn. Hoge hekken, hele hoge hekken, hekjes met opstapjes, hekken
Badeend
die zo laag zijn, dat je er zo overheen stapt, hekken met en zonder schrikdraad,  hekkenwaar je je voeten wel in krijgt, maar nooit meer uit. Kortom we hebben onze lichaamsbeweging weer gehad vandaag. Afsluitend drinken we nog wat bij de Seedykstertoer, waar we de tocht door het gebied ook zijn begonnen. Daar wacht ons nog een ontmoeting met een enorme badeend. Ik zei het al, het is een bijzonder gebied. Voor de liefhebber nog even het verschil tussen schorren en slikken volgens de Wikipedia: schorren (kwelders) staan alleen onder water bij zeer hoog tij, slikken bij (bijna) elke vloed. Hierdoor zijn slikken, in tegenstelling tot schorren, onbegroeid. Wij liepen dus te glibberen over de schorren.
Mensen

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: