Natuur is voor tevredenen, toch?

Bloem
Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

J.C. Bloem

Dat schreef Bloem zo’n 40 jaar geleden. Bloem werd begraven op het kerkhof bij de hervormde kerk in Paasloo, waar een beeld van hem staat. Daar brachten wij vandaag de auto om aan de eerste etappe van het Overijssels Havezatenpad te beginnen. Natuurlijk had Bloem gelijk, natuur is niet veel in dit land. Maar toch viel het me vandaag weer alles mee. Er was water, het was groen en het glooide (door de keileemrug, die zo’n 150.000 jaar geleden werd gevormd, toen de natuur vast meer voorstelde) Eigenlijk een heel hHollandslandschap, de Kop van Overijssel.
De tocht begonnen we in Steenwijk. Het centrum van Steenwijk is gezellig en lag er vrolijk bij in de septemberzon. We liepen door het park bij Jugendstilvilla Rams Woerthe. Ik was er wel eens langs gereden, maar had nog nooit het park eromheen gezien. In Steenwijk hebben we nog een wonderlijk fenomeen aanschouwd. Voor de meest saaie wasstraat op een nog saaier industrieterrein, stond een enorme rij auto’s te wachten op een wasbeurt, denken we. Dat schijnt in Steenwijk hxc3xa8t uitstapje te zijn voor de zondagmiddag want ook toen we later terugreden naar Steenwijk, stond er nog steeds een rij. Na Steenwijk liepen we langs het water via Thij naar Steenwijkerwold en vervolgens naar Paasloo. Stukjes asfalt, maar ook veel zand- en graspaden. Voor ons dichtbij huis, maar geheel onbekend. En wat ik al zei: er was water, het was groen ………

Steenwijk Ramswoerthe

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: