Van de vlinderthee van Edmee naar de stenen van Le Roy

Stenen_3
Mocht je bij Friesland beelden hebben van weids land en meren, in Oranjewoud vind je een totaal ander soort Fries landschap. De omgeving van Oranjewoud heeft een parkachtig uiterlijk. Veel bomen, veel groen en veel bijzondere plekken. We (Loes, Marjolein en ik) beginnen onze wandeling met koffie bij thee- en koffieschenkerij “Liefhebberij de Hooiberg”. Het is een mooie theetuin met zitjes op verrassende plekken. We nemen plaats op een bankje, waar we al snel worden voorzien van vilten kleedjes. Men doet er alles aan om het de gast naar de zin te maken bij “de Liefhebberij”. Na de koffie komen we in de benen. We lopen eerst naar het kerkje en de klokkenstoel van Katlijk. Del laatste tien dagen van het jaar vindt hier volgens eeuwenoud gebruik het Sint Thomasluiden plaats. Volgens de overlevering was het luiden bedoeld om tijdens de donkerste dagen de boze geesten te verjagen.
Na een uurtje gewandeld te hebben komen we bij de “Ecokathedraal”. De ecokathedraal is een gestapeld (niet gemetseld!) bouwwerk van restmateriaal van stratenmakers, zoals stoeptegels, klinkers, betonnen paaltjes en stoepranden. Dit materiaal is vanaf 1982 door Louis Le Roy geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een evengroot aandeel heeft. Er bestaat geen uitgewerkte bouwtekening van het werk, maar de vorm van het geheel hangt af van het geleverde bouwmateriaal. Dat wordt nog regelmatig gestort, en weer door Le Roy en een aantal anderen gestapeld. Ik krijg gewoon
zin om ook een beetje te gaan stapelen. Het is mooi om te zien hoe de stenen in de natuur opgaan. Het is absoluut een hele bijzondere plek, of je het nu mooi vindt of niet.
Stenen_2_1
We vervolgen de Weversbuurtwandeling en gaan door het parklandschap van Oranjewoud weer terug naar Katlijk, waar we besluiten nog even neer te ploffen op de vilten kussentjes van de Liefhebberij. Tot ons groot genoegen is de schommelbank vrij en kunnen we als drie kleine kleutertjes schommelend Vlinderthee drinken. We bestellen een “hooibaaltje” bij de koffie, maar we zullen nooit weten hoe die smaken, want ze zijn nog bevroren en het gaat zeker nog wel en half uurtje duren voordat we deze kunnen nuttigen. Dan maar appeltaart. De appeltaart valt wat tegen, maar dat komt omdat de eigenaresse Edmee, op vakantie is. Normaal gesproken bakt zij de appeltaart zelf. Nu was het gewoon een taartje van de Hema met slagroom van de C1000, uit een bus.  Verder is het een genot hier door de omgeving, maar ook door de overvloed aan “silly sigs”. Deze werken vreselijk op onze lachspieren. De mevrouw van de bediening merkt schamper op:  “u geniet wel heel erg vandaag”. Laten we maar eindigen met het motto van de “Liefhebberij”.  “Onze levens filosofie luidt ; met een positief en zonnig gemoed ervaart men elk moment als goed! Innerlijke rust, vrede, vreugde en harmonie ontwikkelen zich hierdoor en zo groeien wij als mens geleid door de schepping”. En zo is het!

De Weversbuurtwandeling is een bewegwijzerde wandeling van ongeveer 7 kilometer. Volg vanaf “de Liefhebberij” eerst de rode paaltjes tot je de witte tegenkomt en volg die dan verder. Voor een bezoek aan de tuin van Le Roy, moet je in Mildam even van de route afwijken.

Schommelen_1

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: