Knapzakroute Wijster

Het zal niet snel in mij opkomen om aan de wandel te gaan in Wijster. Als je er hetzelfde over denkt, zou ik zeggen: weg met de vooroordelen, ga naar Wijster. De K9 is echt de moeite waard. Op deze eerste Paasdag, waarop Drenthe wordt overspoeld door toeristen, zijn wij op de 12-kilometerlange wandelroute, geen enkele  wandelaar tegengekomen en ook weinig tot geen verkeer. We lopen het dorp uit en en steken het VAM-kanaal over. In de verte ligt de bekende VAM-bult met bezoekerscentrum. Vervolgens lopen we naar het Linthorst Homankanaal en door het dal van het Oude Diep. In het kader van de werkverschaffing werden werklozen uit Emmen tussen 1923 en 1926 tewerkgesteld om het Linthorst Homankanaal te graven. Ze deden dit met de hand. Het kanaal was van belang als scheepvaartverbinding tussen de Beilervaart en de Hoogeveensche Vaart. Via het Linthorst Homankanaal werden VAM-compost, bieten en aardappels afgevoerd. Sinds 1970 wordt er niet meer door het kanaal gevaren en zijn de oevers weelderig begroeid. We zien een ijsvogeltje. Via het landgoed Vossenberg en het Hamveld lopen we terug naar Wijster. Op het landgoed is men bezig nieuwe natuur te laten ontstaan, ofwel het landschap in oude glorie te herstellen. Dit doet men door het veld te laten begrazen door Schotse hooglanders, waar wij met een grote boog omheen lopen. Voordat we weer terug zijn in Wijster bezoeken we nog het informatiemonument van de Romeinse nederzetting. Bij de voorbereiding van de ruilverkaveling Spier-Wijster werden langs de Beilerweg spectaculaire archeologische vondsten gedaan. Onderzoek maakte duidelijk dat hier in de Romeinse tijd in de periode 150 tot 425 na het begin van de jaartelling een groot welvarend boerendorp moet hebben gelegen. Er stonden ruim twintig grote boederijen, sommige bijna veertig meter lang met plaats voor meer dan dertig koeien. In 1955 werd vlakbij het Romeinse Wijster aan de rand van de Beilerstroom een goudschat opgegraven. De schat bestond uit gouden halsringen, een gouden armband en tal van Romeinse munten. De goudschat heeft een ereplaatsje in het Drents Museum. Kortom zowel natuur als cultuur zijn interessant bij deze wandeling.

Brug_vamkanaal_1
Romeinen

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: