Op bezoek bij Boer Harkema

Kerk2
De kerk van Boer Harkema ~ Den Ham

Het leek even niet door te gaan. Geen hand voor ogen kon je deze vrijdagochtend zien, door de mist. Op de snelweg naar Groningen begon de mist langzaam op te lossen en zo arriveerde ik zonder al te veel problemen bij Marjolein en Loes. De tocht vandaag, was er een uit het dagblad van het Noorden van 2004. Van Garnwerd naar Beswerd, dan naar Fransum. Van Fransum naar Ezinge, Feerwerd en weer terug naar Garnwerd. Ver weg in Groningen. Onlangs liep ik met iemand die zich verontschuldigde voor het Groninger land, maar waar is dat voor nodig? Als je houdt van vergezichten, van cultuur, van weidevogels, die de bijna-stilte doorbreken, dan ben je juist hier op je plek. Het Groninger land is wat het is en het is goed. Wat je hier niet zult vinden zijn zandpaden en bospercelen, je ziet waar je bent en je ziet waar je heen moet. Het landschap is hier Hollanders dan waar ook.
Het weer is prachtig, voor het eerst dit jaar kan de jas uit. Overal gonst het van leven. Hazen, zwanen, kievitten, grutto’s, padden, we spotten zelfs een vlinder. De route gaat over betonwegen en fietspaden. Het eerste stuk loopt langs het Reitdiep. We bezoeken het middeleeuwse kerkje van Fransum op een wierde. Leuk om hier een beetje rond te hangen, zonder dat je door iemand in de gaten wordt gehouden. Een sobere kerk, eenvoudig. De strijd tegen het water zie je terug in het landschap. Kronkelende sloten die direct op het wad uitwaterden. Kerk_5
Op de koffie bij Boer Harkema

Dan gaan we op de koffie bij Boer Harkema in Den Ham. Boer Harkema heeft vanaf 1960 een groot boerenbedrijf gehad. Nu oefent hij zijn hobby uit. Zijn hobby is zijn erf. Op dat erf heeft hij eigenhandig een kerk gebouwd en staat het vol met miniaturen van boerderijen, een molen en een ophaalbrug, die je echt kunt en mag ophalen. Waar vind je dat nog?
Boer Harkema luidt voor ons de klok en nodigt ons uit voor de koffie. Hij nodigt trouwens iedereen uit voor koffie. We drinken koffie in het knusse, enigszins kitsche kerkje. Een kerk voor iedereen, want aan een bepaald geloof zit de boer niet vast. Dat ingewikkelde gedoe past niet bij Harkema. Aandoenlijk hoe hij praat over baby-grutto’s, zeker als je die grote knuisten daarbij ziet. De prijs van de koffie met koek mag je zelf bepalen. Zo’n bezoek is echt bijzonder en houdt de gemoederen nog kilometers bezig. Da’s ook wel nodig want de kilometers gaan in de benen zitten en we moeten nog zo’n end. Marjolein lift uiteindelijk mee met een Ezinger boer en laat zich afzetten bij Café Hamming. Loes en ik lopen stug door. Sorry, maar dat is me echt mijn eer te na. We doen de kleine straatjes van Garnwerd en zakken neer op het terras van Hamming. Nog een cappuccino en de dag zit erop.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: