Hannekemaaiers

Kruis
Het werd nodig tijd. Nog niet zo lang geleden liepen we met Herrie en Nienke het Drenthepad. Daarna kwam de klad in ons wandelen. Gister hebben we het weer opgepakt. Op ons programma nu: het Hannekemaaierspad.
De hannekemaaiers, kiepkerels of poepen waren seizoenarbeiders uit Duitsland, voornamelijk uit Westfalen en het Graafschap Lingen. In de zeventiende tot en met de negentiende eeuw kwamen de hannekemaaiers in de zomer te voet naar Nederland om op het te land werken. Je zou kunnen spreken van de eerste gastarbeiders.
Vol goede moed beginnen we net over de nederlands grens bij Neuerhede. Hier staat een zgn. poepenkruis. Dit poepenkruis staat er ter nagedachtenis aan een verdronken hannekemaaier. Met het geld wat de man op zak had, werd dit kruis opgericht.
We lopen over een mooi zandpad en over een deel van het vestingwerk naar Bourtange. De route gaat er eigenlijk langs, maar als je bij Bourtange bent, moet je toch echt even de vesting in. Jammer dat het een beetje regenachtig is.
Na een flinke kop erwtensoep met roggebrood en spek wordt het tijd er de pas in te zetten. Een deel van de tocht gaat langs de Ruiten Aa. Verder lopen we langs sloten en kanalen. Opvallend stil is het in dit gebied. Verrassend mooi ook. We genieten vandaag nog van een dagje herfst in het spoor van de hannekemaaiers. De hannekemaaiers, die dit herfstlandschap waarschijnlijk op de terugweg zagen. Als ze tenminste teruggingen of terugkwamen!

De_vesting

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: