Het bergje van Eppie op de Hondsrug

Zaterdag, tijd om er met de hond op uit te trekken. Halverwege de middag vertrekken we met de auto voor een wandeling van 12 kilometer rond Valthe. Het is een beetje bewolkt, maar zeker niet koud. De wandeling voert langs Eppies bergje. Deze bult heeft zijn naam te danken aan ene Egbert, die hier zou zijn opgehangen aan de galg. Er gaan ook geruchten dat hij zichzelf heeft verhangen. De bult is een grafheuvel die van de late steentijd (3000 jaar voor onze jaartelling) tot in de late bronstijd (1000 jaar voor onze jaartelling) in gebruik is geweest. Professor van Giffen, de bekende Groninger archeoloog, onderzocht de berg in 1937 en daarom is precies bekend wat er in de heuvel heeft gelegen. Hierdoor heeft men deze bult niet, zoals zoveel andere vergelijkbare bulten, ondergeploegd en ligt hij gewoon midden in het weiland. We lopen over een onverwacht stukje paarsgekleurde heide en langs een zijtak van het Oranjekanaal, een soort langgegerekte vijver met aan weerszijde statige beuken. Onze pas gaat als vanzelf over in slenteren, omdat dit stukje iets onbedorvens heeft, waar je niet lang genoeg van kunt genieten. Tijdens de wandeling is er soms even het uitzicht over het nieuwe land, de afgegraven Veenkoloniën. Valthe zelf is een beetje een grensgevalletje.  Aan het eind van de wandeling, in het Valtherbos, liggen de restanten van een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Het doet mij deugd te weten dat alle mensen die erin hebben gezeten, de oorlog hebben overleefd. Een wandeling met een happy end!

Bergje_1
Eppies bergje

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: