Een "ener-verende"wandeling door het Bargerveen

Hondjes_1
Voordat ik er erg in had, zat ik vanmorgen weer in Duitsland. En dat terwijl het helemaal de bedoeling niet was. Ik was deze vakantie namelijk al in het buitenland geweest.
Het Bargerveen bevindt zich deels in Nederland, deels in Duitsland. De streek achter Emmen komt op mij altijd enigszins troosteloos over. Klazienaveen, Nieuw-Amsterdam, Zwartemeer; vergeten plekken in het veen, waar weinig te beleven valt. Het Bargerveen is hierop een uitzondering. Het is een uniek hoogveenreservaat. Het grootste restant van het Boertangermoeras, dat ooit grote delen van Oost-Drenthe, Oost-Groningen en aangrenzend Duitsland bedekte. Eeuwenlang bleef dit ontoegankelijke veenmoeras in stand als natuurlijke verdedigingslinie. In de negentiende eeuw verviel de militaire functie en kon de grootschalige vervening op gang komen. Kanalen werden gegraven om het veen te ontwateren en de turf af te voeren. De achtergebleven zandgrond, vermengd met resten veen, werd in gebruik genomen door de landbouw. Zo ontstonden de Veenkoloniën. Het Bargerveen bleef voor de laatste stap gevrijwaard. Delen van het gebied zijn zelfs gespaard gebleven voor grootschalige vervening. Hier is nog een flinke turflaag (het zwartveen) over. De bovenste laag, het (witveen) is wel nagenoeg overal verdwenen. Het werd verwerkt als tuinturf.
In 1968 kocht het rijk de eerste hectares natuurreservaat in het Bargerveen. Toen de Purit-fabriek te Klazienaveen (bekend van Norit) in 1995 de laatste turf had gewonnen, kon de inrichting van het inmiddels 2000 ha grote natuurreservaat worden voltooid.
En daar loop ik vandaag met de Wandelpool, over de verende ondergrond.
Afgezien van een paar kleine oneffenheden. Henk was een beetje laat (maar had gelukkig wel koffie en cake mee) en het kleine ommetje naar de snackbar in Weiteveen (hebben we dat gelukkig ook eens gezien) was het een heerlijke wandeling in een uniek gebied. Niet zo rechttoe / rechtaan als verwacht, maar met wat klimpartijen over hekken en mooie vergezichten. Dit moet je toch echt een keer gezien hebben.
Bron:http://www.bargerveen.info
Veen_1
2006_0806023

Nou da’s dan duidelijk, daar moeten we heen, maar hoe komen we daar?

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: