Oosterse Bos

Tussen Emmen en Schoonebeek is het veen voor een groot deel afgegraven. Hier vind je het smalspoormuseum, waar je een beeld kunt krijgen van hoe dit jarenlang gebeurde. Er is ook een oude turfstrooiselfabriek. Het museum wordt nieuw leven ingeblazen met ESF-subsidie. Het ziet er veelbelovend uit. Voor ons is dit gebied onbekend terrein. Een uithoek van Drente, tegen de duitse grens aan, waar je weinig over hoort. Een ooggetuige tekende in het begin van de vorige eeuw op: Overal, zoover het oog reikt, ontwaart men dezelfde woeste donkerbruine oppervlakte. Bij regenacthtig weer zelfs gevaarlijk om te betreden. Zelfs dieren schuwen dit gebied. Midden in zulk een streek te wonen is wel het eenzaamste wat men zich in ons land denken kan”. Dat laatste is volgens mij nog steeds zo. Vandaag wandelen wij er. De route voert van het smalspoormuseum naar Oosterse Bos en weer terug, over bos- maai- en graspaden. Oosterse Bos is een pure verrassing, een verzameling saksische boerderijen van rond 1800. Authentiek; een verstild Orvelte. Goed om hier geweest te zijn.

foto boven: Oosterse Bos, onder: veenafgraving Wandeling uit: Op stap, van ’t Hogeland tot Hoogeveen, Cees Stolk en Bert Aardema

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: