Nooit verwacht

De omgeving waar ik woon ken ik vrij goed. En tot die omgeving reken ik dan een cirkel van 30 kilometer rond mijn huis. Steenwijk valt ook in die cirkel. Ik rekende Steenwijk echter niet tot geschikt wandelgebied. Onbekend maakt onbemind en dat dat niet altijd terecht is, bleek gister. We liepen met Herrie en Nienke, een wandeling uit de Toeraktief van 2004 bij Steenwijk, over landgoed de Eese en over het Nijenslekerveld . De 13,5 kilomter voerde ons over dit landgoed met mooie landhuizen, die mij nieuwsgierig maakten en deden zoeken op internet, wat de volgende informatie opleverde. De Eese is een landgoed onder de rook van Steenwijk, dat al in de middeleeuwen is ontstaan. De adellijke familie die in de middeleeuwen het landgoed bewoonde had nauwe familierelaties met telgen uit het geslacht van de heren van Kuinre. Op de foto hieronder zie je Huis van de Eese, de overblijfselen van een slot, dat eens op het landgoed stond. Het kasteeltje is onlangs gerestaureerd en staat op een lemen terp. Bij de terp zijn tuinen te vinden, waaronder de galgentuin, waar vroeger recht werd gesproken en vonnissen voltrokken toen er nog sprake was van een zelfstandige heerlijkheid. Landgoed de Eese is een gebied met gevarieerde bossen en vennetjes. Het landgoed is 700 hectare groot. In dit mooie natuurgebied zijn vele fiets- en wandelpaden. Eigenaar is de familie van Karnebeek, die de onderhoudskosten van het landgoed financiert door op 300 van de 700 hecatare een modern landbouwbedrijf uit te oefenen. Op de Eese werken tien mensen (waaronder een jachtopziener). De eigenaren proberen een evenwicht te handhaven tussen natuurwaarden en landbouw, door zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De familie van Karnebeek kwam pas in 1923 in het bezit van het landgoed. In de twintiger jaren van de vorige eeuw was een van Karnebeek minister, die besloot het landgoed de Eese over te nemen van de familie Onnes van Nijenrode, die ook de eigenaren waren van de huidige universiteit Nijenrode. De Eese was hun vakantieverblijf, maar door een faillissement moest de familie het landgoed de Eese van de hand doen.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: